Nors ausų siera daugeliui asocijuojasi su nešvara, iš tiesų ausyse besigaminanti masė rodo, kad ausis valosi. Tai tarsi natūralus drėkiklis, kuris neleidžia ausies odai išsausėti, saugo ausies landą nuo išorinių nešvarumų. Kalbėdami, vaikščiodami, kramtydami, judindami galvą, maudydamiesi padedame sierai ištekėti pačiai. Vis dėlto specialistai neretai sulaukia klausimų apie tinkamą ausų priežiūrą ir valymą.

Atsakymas nėra visiškai vienareikšmis. Kiekvieno žmogaus ausų priežiūra gali būti individuali. Svarbu atsižvelgti į sieros klampumą, kiekį, faktą, ar žmogus nešioja klausos aparatus. Tačiau specialistai išskiria 3 pagrindinius TAIP ir 3 NE, ką reikėtų visiems žinoti arba prisiminti apie ausų priežiūrą. Žinoma, neskaitant savaime suprantamo NE – į ausis negalima kišti nieko, kaip juokauja specialistai, kas yra storesnis už alkūnę.

TRYS NE

  • NE – nereikia persistengti valant ausis. Per dažnas ir per kruopštus ausų valymas gali sudirginti ausų kanalų odą ir sukelti niežulį, o naudojami ausų krapštukai – nustumti susikaupusią sierą link būgnelio vietoj to, kad ją pašalintų.
  • NE – ausų žvakės nėra geras sprendimas. Ieškodami būdų, kaip pašalinti sierą, žmonės išbando pačių netikėčiausių metodų. Vienas jų – ausų žvakės. Vis dėlto otorinolaringologai įspėja, kad šis metodas nėra nei tinkamas, nei saugus. Jį taikydami rizikuojate pažeisti ausis, nudeginti odą ir sulaukti kitų nepageidaujamų pasekmių.
  • NE – nenumokite ranka į klausos aparatų priežiūrą (jeigu juos nešiojate, žinoma). Nemažą dalį klausos aparatų gedimų lemia būtent sieros kamščiai. Būtinai pasitarkite su savo klausos protezavimo specialistu, kokias priemones naudoti, kad ausų siera netrikdytų klausos aparatų veikimo.

TRYS TAIP

  • TAIP – gydytojas otorinolaringologas yra tas žmogus, į kurį turėtumėte kreiptis, jeigu susidūrėte su ausų sieros kamščiu. Jokiu būdu nebandykite sieros kamščių ausyse šalinti buitiniais mechaniniais metodais.
  • TAIP – tam tikra ausų sieros spalva, konsistencija, kvapas gali signalizuoti apie kai kuriuos susirgimus. Sveiko žmogaus siera yra bekvapė. Pavyzdžiui, atsiradęs nemalonus kvapas gali reikšti ausų uždegimą, o tamsi ruda sieros spalva parodo padidėjusį prakaitavimą. Jeigu turite klausimų, kreipkitės į gydytoją, kuris įvertins jūsų būklę ir patars, kaip išvengti diskomforto ar išgydyti susirgimus.
  • TAIP – išorinėje ausies dalyje ištekėjusią sierą galite nuvalyti rankšluosčiu. Ausų landą patartina valyti tik tiek, kiek pasiekiate pirštu.